ערים תאומות
הסכם ערים תאומות הוא הסכם של הצהרת כוונות, שיתופי פעולה וטיפוח קשרים בין ערים או רשויות מקומיות ממדינות שונות הפועלות זו עם זו במטרה לייצר גשרים תרבותיים ואנושיים בין חברות ותרבויות שונות ובעלות אינטרסים משותפים. לקשרים אלו חשיבות בשני מישורים. במישור הלאומי, עבודת ערים תאומות הינה חלק מהדיפלומטיה הציבורית שמטרתה הסברתית ומאפשרת דברור יותר אישי ובלתי אמצעי של המציאות, הצרכים והאינטרסים שלנו. במישור העירוני, הקשרים מיועדים להתפתחות העיר וקידום רווחת האוכלוסייה על ידי פיתוח הבנה ותקשורת בין תרבויות ומסורות שונות, חילופי תרבות וספורט, החלפת ידע, ויצירת קשרי ידידות והדדיות.
לקריית אונו יש ארבע ערים תאומות וכן קשרים בינלאומיים מגוונים הכוללים שיתופי פעולה חינוכיים, תרבותיים, קהילתיים, סביבתיים, כלכליים ועוד.
שיתופי הפעולה הללו מובילים לרוב לפרויקטים משותפים או חילופי משלחות הדדיות.
דרכטן
משחק כדורגל בין קבוצות מהולנד ומרעננה בתחילת שנות ה-60 הוביל למשחק כדורגל בין הפועל קרית אונו לבין קבוצת כדורגל מפרישלנד שבהולנד.בעקבות המשחק פנה מר ברון פן קנובלסדורף, ראש העיר של חבל סמאלאינגרלנד למר יעקב כהן, אז ראש מועצת קרית אונו, להקמת ברית ערים תאומות בין קרית אונו לבין דרכטן שבחבל סמאלאינגרלנד שבהולנד. לציון הקשר הוקמה בדרכטן כיכר בשם "כיכר קרית אונו", ובקרית אונו הוקמה כיכר בשם "כיכר דרכטן".
דורמגן
בין העיר דורמאגן שבגרמניה לקרית אונו קיימת ידידות רבת שנים אשר החלה עוד בשנות השבעים.
היחסים מבוססים בעיקר על חילופי משלחות. בני נוער תושבי קרית אונו נוסעים לדורמאגן ומארחים את בני הנוער מגרמניה בקרית אונו. במסגרת יחסי הידידות נרקמו קשרים חברתיים טובים של תושבי קרית אונו עם תושבי דורמאן.
קרייס אופנבאך
קשרי ידידות עם קריית אונו משנת 1990
במסגרת קידום קשרי החוץ של מדינת ישראל התקיימו קשרי ידידות עם קרייס אופנבך שבגרמניה במסגרתן התקיימו חילופי משלחות של נוער, מבוגרים, ספורטאים ומשלחות של להקות ומקהלות נוער ובוגרים.
קשרי הידידות החלו בשנת 1990 ביוזמת שמואל גור ז"ל.
זו החלה במשלחת המורים הראשונה שהגיעה לקריית אונו ויצאה לקרייס אופנבאך ב 1991.
ב-1996 נחתם הסכם שיתוף פעולה (Partnership Agreement) בין מחוז קרייס אופנבך וקרית אונו.
מדובר בקשרים הדוקים שנוצרו בין הרשויות ובין התושבים, כתוצאה מהקשר והפעילות האינטנסיבית.שמואל גור ז"ל בנה מערכת יחסים המבוססת על קשרים בין אנשים זו המתכונת להצלחה ועכשיו ממשיכה בדרכו רעייתו ורג'יניה גור יחד עם מחלקת קשרי החוץ של העירייה.
הקשרים כוללים ביקורי משלחות רשמיות ובעיקר חילופי משלחות נוער בתחומים: ספורט, להקות יצוגיות, קבוצות תאטרון, השתתפות במחנה הנוער בינלאומי המתקיים כל שנה במדינה אחרת לה קשרי ידידות עם מחוז קרייס אופנבאך.
חתימה על הצהרת כוונות בסאנוק | צפו בתמונות
8/04/2014
ישראל גל: "שמחתי לחתום על הצהרת הכוונות בתקווה להתחלה של שיתוף פעולה פורה בין שתי הערים"
יואנינה
יואנינה שבצפון מערב יוון (מחוז אפירוס) הינה הקשר הטרי ביותר של קריית אונו. קשרי הידידות בין העיר יואנינה לבין קריית אונו נוצרו בשנת 2017 לאחר שתושב העיר ביקר שם במסגרת חופשה פרטית, והתרשם עמוקות מתרבות הקהילה היהודית הרומניוטית במקום. בתיאום עם העירייה נוצר קשר עם פרופ' מויזס אליסף ז"ל, שהיה ראש הקהילה היהודית בזמנו (ולימים ראש העיר היהודי הראשון ביוון), אשר היווה גשר לעיריית יואנינה. לאחר ביקורי משלחות רשמיות משני הצדדים, נחתמה הצהרת כוונות הדדית בשנת 2019.
אחד המאפיינים היחודיים לקשר עם יואנינה הוא למעשה יצירת זיקה למורשת הקהילה היהודית בעיר.
קהילת יהדות יואנינה נוצרה לאחר חורבן בית המקדש השני. חבריה דיברו בניב רומניוטי ובעלי נוסח תפילה משלהם. עם גירוש ספרד הצטרפו לקהילה מעט דוברי לאדינו. נוסח יואנינה נותר רומניוטי ייחודי ומבין היחידים שמשמר את הנוסח הקדום. נכון להיום, מתגוררים חברי העדה בעיקר ביואנינה, ירושלים ובעיר ניו יורק.
על הקהילה היהודית - לחץ כאן
על הקהילה הרומניוטית - לחץ כאן