כחלק מפעילות העירייה לתמיכה, להרחבה ולמקצוע מערך ההתנדבות , פועל בעיר 'בית המתנדב' חדש ואיכותי. 'בית המתנדב' – מבנה שהוקם ועוצב, בהשקעה של מאות אלפי שקלים, התפתח כ'בית' המשמש כמקום מפגש של הארגונים והמתנדבים, כמרכז ההכשרה בתחום ההתנדבות וכ'חממה' לפיתוח מיזמי ותוכניות התנדבותיות ביישוב.

מעבר להיותו בית חם למתנדבים וכבסיס למפגש בין תושבי העיר המתנדבים המגיעים ממגוון ארגונים, משמש 'בית המתנדב' אבן שואבת למובילי ההתנדבות בעיר, כמרכז לשיתופי פעולה בין ארגוני ההתנדבות, וכמרכז ידע ומידע בתחום ההתנדבות.

אודות המחלקה העירונית להתנדבות

"המחלקה העירונית להתנדבות זכתה בשנת 2017 ב"אות הקהילה המתנדבת" 

  • המחלקה להתנדבות קולטת מתנדבים מבוגרים וצעירים ומפנה למקומות השמה על פי הצרכים בקהילה.  
  • בקריית אונו יש פעילות פוריה של  כ 40  ארגוני מתנדבים בתחומים מגוונים .
  • מתנדבים רבים מסייעים באופן פרטי בעזרה ובתרומות לפי הצורך.
  • המחלקה  להתנדבות נמצאת בפיקוח משרד הרווחה.

תפקידי המחלקה  והשירותים הניתנים

  • איתור צורכי הקהילה למתנדבים.
  • גיוס כח אדם מתנדב.
  • ניתוב נכון של מתנדבים למשימות.
  • בקרה, פיקוח, תגמול וביטוח המתנדבים.
  • קשר רצוף ובונה עם ארגוני מתנדבים פעילים.
  • עידוד ותמיכה בארגונים חדשים בעיר.
  • פיתוח שירותים עירוניים המופעלים ע"י מתנדבים.
  • ארגון ערבי הוקרה למתנדבים.
  • עידוד ותמיכה ביוזמות של מתנדבים למען הקהילה.
  • ייזום תכניות ופרויקטים התנדבותיים בקהילה.
  • הפעלת מערך מתנדבים בחירום

     


קהילה מבשלת 

פרויקט הנותן מענה לצורך ייחודי לקשישים ובודדים שאינם מסוגלים לבשל לעצמם. המחלקה העירונית להתנדבות בשיתוף עמותת פרויקט אורנשטיין המספקת את מוצרי המזון , התחברו לפרויקט שבו מתנדבים ומתנדבות מהקהילה מבשלים ארוחות חמות ומזינות לקשישים ובודדים בעיר ומביאים/אות להםן הביתה. בנוסף נוצרו קשרים מרגשים בין הקשישים למבשלים/לות והפרויקט נותן מענה להפגת בדידות.

קהילה מבשלת


פרויקט התו החברתי 

 בשיתוף עמותת   טו בי פרנדלי נוצרו שיתופי פעולה עם בתי עסק קטנים בעיר לצורך יצירת עיר ידידותית . בתי עסק שעמדו בפרמטרים של איכות הסביבה, נגישות ותרומה לקהילה קיבלו "תעודת כשרות חברתית" ובמהלך השנה סייעו לנזקקים שהפנו אליהם על ידי אגף הרווחה .


סיוע באיסוף מזון לקשישים ומשפחות ומשפחות נזקקות בעיר 

 בשיתוף פעולה עם אגף החינוך נבנה מערך שכולל את כל בתי הספר וגני הילדים בעיר . כל בית ספר /גן ילדים מתגייס פעם בשנה לאיסוף מצרכי מזון ומוצרי טואלטיקה על פי רשימה שנמסרה מראש . כל המצרכים נאספים מועברים למחסן "מכל הלב" המופעל על ידי מתנדבים. את הפרויקט מובילה המתנדבת אורית בן יוסף מטעם  המחלקה העירונית להתנדבות.


מחשב לכל ילד 

 פרויקט חד שנתי  בשיתוף המפעל הלאומי לפיתוח חברתי המועד לתלמידים מכתות ב-ז  שמשתתפים בקורס יישומי מחשב. בתום ההכשרה מתקיים טקס הענקת תעודות סיום במעמד ראש העיר.  התלמידים שמשתתפים בפרויקט מקבלים  מחשבים חדשים ואינטרנט חינם למשך שנה (במידה ולא קיים אינטרנט בביתם).


בוטיקהילה 

חנות בגדים וחפצים יד 2 המופעלת על ידי מתנדבים, חלקם בעלי צרכים מיוחדים. החנות מהווה מרכז מחזור עירוני עבור תושבי העיר. כל הציוד המגיע לחנות נתרם על ידי תושבים, ממויין על ידי מתנדבים והפריטים האיכותיים עוברים לחנות ונמכרים לכל דורש במחירים סימליים. מטופלי הרווחה מקבלים 10 פריטים חינם בכל חודש. כל ההכנסות מועברות באמצעות אגף הרווחה לטובת נזקקים.

 

פלייר בוטיקהילה

 


מבצעי התרמה 

במהלך השנה נערכים מבצעי התרמה בשיתוף מחלקת הנוער בעיר . לפני החגים נאספו תרומות מרשתות המזון השונות ובתחילת שנת הלימודים יצאנו במבצע "תלמידים למען תלמידים" ונאסף ציוד לימודי רב שמוענק  לתלמידים ממשפחות נזקקות.


מכל הלב

מרכז סיוע חומרי למשפחות נזקקות המופעל על ידי מתנדבים לאורך כל השנה . המתנדבים מחלקים סלי מזון על פי רשימות המועברות על ידי אגף הרווחה בעיר. קשישים ומוגבלים מקבלים את סלי המזון לביתם על ידי מתנדבים שמגיעים עם מכוניתם הפרטית ומוסרים להם את סלי המזון.


ליווי חולי סרטן 

בשיתוף עמותת "יד תמר" . מתנדבים שעברו הכשרה מתאימה, מגיעים לבתיהם של חולי סרטן ומסייעים להם במילוי טפסים והגשת בקשות למיצוי זכויותיהם וכן מהווים עבורם אוזן קשבת ובונים עמם יחסי חברות.


שימור מתנדבים

על מנת לשמר את מתנדבי המחלקה העירונית להתנדבות מתקיימים בהמלך השנה אירועים כגון: הרצאות העשרה, הרצאות מקצועיות, טיולים, הרמות כוסית , סיוע בפעילו ארגוני המתנדבים ועוד.


פורום שולחן עגול 

פורום המונה כ 30 יור ארגוני מתנדבים ועמותות ומובילי התנדבות בעיר. הפורום נפגש כ 6 פעמים שנה לצורך החלפת מידע ועדכונים, הכשרות משותפות, הצפת צרכים וקיום פרויקטים משותפים.


חירום 

הוקם מטה חירום המופעל על ידי מתנדבים שמהווה את הגוף שמפעיל מתנדבים בעת חירום על פי צרכי שטח .חברי הפורום משתתפים בהכשרה ובתרגילים כהכנה לעתות חירום.


שי"ל

שירות יעוץ לאזרח – ארגון מתנדבים ותיק ועתיר ניסיון שמספק סיוע ראשוני במיצוי זכויות ויעוץ קדם משפטי. השירות ניתן לכלל תושבי העיר והסביבה . תחנת שי"ל מונה כ 35 מתנדבים מתוכם 4 עורכי דין, ו 3 יועצים משפטיים . התחנה פועלת מידי יום בשעות 9-12 ובימים שני ורביעי בין השעות 16-18.

היעוץ הינו מקצועי ודיסקרטי וכולל את הנושאים הבאים:  דיני עבודה, דיני משפחה, צרכנות, ביטוח לאומי, ועדת בניין ערים, הוצאה לפועל, העסקת עובדים זרים, משפט אזרחי, התנהלות מול בנקים, תביעות קטנות , עזרה בניסוח מכתבים, יעוץ מס ועוד. כמו כן במסגרת שיל מתקיים פרויקט "אוזן קשבת" במסגרתו מתקשרים מתנדבים לקשישים בודדים ומשוחחים עמם בטלפון להפגת בדידותם.


מתנדבים ספורדיים

מתנדבים הפועלים במסגרות שונות של הרווחה ומסייעים בהכנת שיעורי בית ובסיוע למדריכים במסגרות כגון: מועדון נערות, מרכז גלבוע לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, מועדוניות , מועדוני קשישים וכו.


חונכות לילדים

סיוע לילדי המתקשים בהיבט הלימודי חברתי באמצעות סטודנטים מילגאים ומתנדבים מן הקהילה המגיעים לבתי התלמיד/ה , מכינים עמם שיעורי בית, מתכוננים עמם לבחינות ואף מהווים עבורם אזן קשבת כא/אחות בוגרים.

 


טכנולוגיה בגיל החדש 

הדרכת קשישים על ידי מתנדבים בני נוער בבית המתנדב בביצוע פעולות במחשב ובסמארטפון . הנושאים המועברים: זום, קניות, קניות, הזמנת תרופות באינטרנט , פייסבוק וואטצאפ

שותפים: המחלקה לנוער וצעירים

פלייר טכנולוגיה בגיל החדש 

 


צובעים מהלב

צביעת בתי קשישים ומשפחות נזקקות המטופלת ברווחה  וביצוע שיפוצים קלים. רכישת ציוד ביתי חסר באמצעות תרומות (מיקרוגל, תנורי חימום , שמיכות ומצרכי מזון ועוד).

שותפים: עמותת פתחון לב , מעגל נשים

הפרויקט כולו ממומן על ידי תרומות


גמאני רצה

מיזם חברתי קהילתי של קבוצות ריצה של נשים מתמודדות עם סרטן השד הפועל בפריסה ארצית 

ב כ 45 רשויות . בקריית אונו הקבוצה מלווה על ידי דפנה אידל מאמנת מוסמכת בהתנדבות. הפרויקט הינו יוזמה של עומרי פדהצור  שנותן מעטפת תומכת לנשים המשתתפות במיזם בתחומים רבים ומגוונים : לווי תזונתי של תזונאית, הרצאות העשרה, השתתפות במרוצים , הנחות בחנויות ספורט .  המיזם הינו בחסות ראשית של בית השקעות אלטושלר שחם.

גמאני רצה


 

מיזם ספסלי הקשבה  -  "הקשבה זה הדיבור"

 

אחת המחלות של העידן שלנו היא הבדידות. אנשים רבים מוצאים את עצמם לבד, ללא אף אחד שיקשיב להם.

אחד הפרויקטים שצמחו מתוך המשבר הזה הוא רעיון ״ספסלי ההקשבה״ שהגה הפסיכיאטר דיקסון צ׳יבנדה בזימבבואה: סבתות שישבו על ספסלים טיפלו בעשרות אלפים שסבלו מדיכאון ומבדידות.
בשיתוף עם שרי ג'קסון קליין יזמת מרכז בדרה – המרכז הישראלי להקשבה שהביאה את המיזם לארץ, הקימה המחלקה העירונית להתנדבות באגף השירותים החברתיים בקריית אונו את מיזם  ספסלי ההקשבה , ואנחנו למעשה העיר החלוצה בארץ ..פיזרנו בכל הגנים והפארקים הציבוריים ספסלי הקשבה שעליהם הכיתוב:

"כל אדם שאנחנו פוגשים מתמודד עם סיפור שאנחנו לא יודעים עליו, בואו נהיה קשובים תמיד".

המטרה שלנו היא להפוך את המיזם  לחלק ממרקם החיים שלנו – ספסלים שאנשים  מתיישבים  עליהם בכל פעם שמרגישים  שצריכים שמישהו פשוט יקשיב להם..

הספסלים מאויישים על ידי מתנדבים ומתנדבות שהוכשרו ואומנו להקשבה, ללא שיפוטיות וללא ביקורת.  בפרויקט משתתפים כ 20 מתנדבים  שהשתתפו בהכשרה  שהתקיימה בבית המתנדב בקריית אונו עלי די מאמני הקשבה, תרגלו הקשבה , חוו חוויה מיוחדת, למדו כיצד נכון להקשיב וקיבלו המון תובנות .

 

מדובר במיזם מרגש במיוחד גם עבור המתנדבים/ות המקשיבים/ות וגם עבור עוברי/ות האורח המקומיים המופתעים/ות לגלות שיש להם לרגע אוזן קשבת

 

ספסל הקשבה

ספסל הקשבה

 


בטאון לגימלאים
 

המחלקה לרווחת הגימלאי בשיתוף המחלקה העירונית להתנדבות שבאגף לשירותים חברתיים חברו יחד לקיומו של העיתון "כיון  חדש" ופיתוחו. העיתון יוצא לאור 4 פעמים בשנה .

העיתון  חרט על דיגלו לעסוק  בכל תחומי החיים הנוגעים לאוכלוסיה המבוגרת ומשפחותיה, להצביע על תופעות הנוגעות באיכות חיי הוותיקים בעיר ולפתח את המודעות בקרב מקבלי ההחלטות באשר לצרכים של האוכלוסיה המתבגרת .

העיתון נכתב על ידי מתנדבים שהשתתפו בקורס עיתונאות שהועבר על ידי שוש ברקאי - עיתונאית ועורכת מקצועית ,  שמלווה את העיתונאים המתנדבים לאורך כל השנה ומעניקה להם כלים לכתיבה עיתונאית .

 

ידיעה מעיתון

 


תכנית מעו"ת  - מניעת  עושק והונאת קשישים

 

כ- 20% מהמבוגרים בישראל נפלו קורבן למעשי רמייה או עוקץ ולגבי רבים אחרים נעשה ניסיון לעשוק, שלמרבה המזל לא צלח. הפגיעה שהמבוגרים חווים היא לא רק כלכלית, אלא גם רגשית: עוגמת נפש, מצוקה רגשית, בושה ועלבון גדול 

 המחלקת העירונית להתנדבות בשיתוף המחלקה לרווחת הגימלאי  באגף לשירותים חברתיים יוצאים בתכנית של המועצה הישראלית להתנדבות  שתעסוק באופן שיטתי בהגברת המודעות לתופעה בקרב האזרחים הוותיקים והציבור בכלל, ע“י הדרכות לאזרחים ותיקים, שינחו מובילי התנדבות ותיקים, להתנהגות נכונה בתחומי הצרכנות והפיננסיים, ייעוץ, הסברה וסיוע במצבי משבר. כל זאת, יחד עם אנשי המקצוע ברשות.


 

תכנית מעות  - מניעת  עושק והונאת קשישים

 

 


סיוע לחקלאות
 

עקב מלחמת חרבות ברזל  חקלאים רבים  ועובדיהם גויסו לשירות מילואים, חלקם נרצחו או נפצעו, עובדים זרים נטשו ומשקים חקלאיים נותרו לבדם, ללא ידיים עובדות ועם תוצרת חקלאית בשלה שחייבת להיקטף.

בעקבות הצורך האקוטי לסיוע לחקלאים גיבשה המחלקה העירונית להתנדבות קבוצת מתנדבים ומתנדבות שיוצאת מידי שבוע לסיוע בקטיף באזורים שנים בארץ ומסייעת  לחקלאים להתגבר על מחסור בעובדים.

הפעילות נעשית בשיתוף עם "השומר החדש"  

 

המתנדבים בקטיף

המתנדבים בקטיף

יצירת קשר

רביב רחל
מנהלת המחלקה העירונית להתנדבות