ניטור פרפרים
קהילת מנטרי הפרפרים בקריית אונו
קריית אונו לוקחת חלק בפרויקט תוכנית הניטור של פרפרי ישראל. תוכנית זו הוקמה ב- 2009 ביוזמת "אגודת חובבי הפרפרים בישראל" במטרה לבנות מאגר מדעי אשר יאסוף ויתעד נתונים ומידע על מצב הפרפרים בארץ.
זהו פרויקט המדע האזרחי הגדול בארץ המושתת על מערך גדול של מתנדבים, עם מעל 200 מסלולי ניטור פרפרים פעילים בכל הארץ, מן הגולן ועד אילת.
כיום מבינים בעולם כי מדע אזרחי הוא כלי חשוב לקידום מעורבות ציבורית ברמה המקומית והלאומית, לצד הגישה הרואה בתושבים כמשאב עירוני ולא רק כצרכן של שירותים.
פרפרים הם ביו-אינדיקטור (סמן ביולוגי) לסביבה הטבעית, עקב רגישותם המיוחדת לשינויים סביבתיים. בהמשך ישיר לכך, אחד מהאתגרים הגדולים העומדים לפתחנו עם הגידול באוכלוסייה והתרחבות השטחים האורבניים, היא שאלת שימור שירותי המערכת האקולוגית - בדגש על שירותי האבקה טבעיים. מסיב הזו שימוש בניטור פרפרים יכול להוות מדד יעיל להערכת מצב השטחים הפתוחים בתוך העיר, לצד הסתכלות מעמיקה יותר על איכותם ותפקודם כמשאבי טבע מקומיים.
ניטור אוכלוסיית הפרפרים והשינויים החלים בהם מאפשר לימוד וניתוח של מצב הטבע, ממנו ניתן להפיק מסקנות והמלצות על בסיס מדעי לפעולה ומניעה של נזקים הנגרמים בידי אדם.
קהילה שהיא משפחה
העיר קריית אונו הצטרפה לתכנית ניטור הפרפרים הלאומית בשנת 2019, ביוזמת מחלקת איכות הסביבה, כשמאז ועד היום היא מגבשת קהילה נפלאה של כ-30 מתנדבים חובבי טבע מכל הגילים, הנפגשים אחת לחודש ומוכשרים לבצע תצפיות פרפרים על פי פרוטוקול קבוע באזור ביתם. התצפיות נכנסות למאגר נתונים ארצי ומשמשות בהמשך לניתוח מצב הסביבה ברמה המקומית והארצית.
חברי קהילת הניטור נהנים מסיורי העשרה והרצאות ממיטב המומחים בארץ, המתקיימים מעת לעת בנושאי פרפרים, צמחיה ומדע אזרחי. אלו זוכים להתקרב ולהכיר את הטבע העירוני הסובב אותם ולהעשיר את עולמות הידע שלהם. החברים לומדים גם כיצד להקים גינות המושכות אליהן פרפרים, זוכים לליווי ותמיכה מרכזת הקהילה, יחד עם ייעוץ בקבוצת הווטסאפ הפעילה של הקבוצה.
דרך ניטור הפרפרים חברי הקהילה מתחברים אל הטבע מחוץ לביתם, לומדים לזהות את מיני הפרפרים המתעופפים בעיר, לומדים על הצמחייה הטבעית וחשיבותה (צמחים פונדקאים ופרחי צוף), ערים לשינויים בטבע ולחשיבות שימור השטחים הפתוחים וגם מכירים חברים חדשים תוך יצירת קהילה. בנוסף, הם יוזמים רעיונות בתחום שימור הטבע ומשיכת הפרפרים אל העיר ומפתחים תחושת אחריות לסביבתם הקרובה.
מנטרי הקהילה לוקחים חלק גם בפרויקט נמנטר מאמץ גן" בשיתוף פעולה עם מחלקת החינוך בעיר. המנטרים העבירו פעילויות בגני ילדים נבחרים וחשפו את הילדים אל עולמם המופלא של הפרפרים דרך משחקים, סיפורים ושתילת צמחיה מושכת פרפרים.
פרפרים אופייניים לקריית אונו
מגדיר הפרפרים של קריית אונו
להצטרפות לקהילה אנא פנו לטלי יעקובי שוורץ, רכזת ניטור הפרפרים בקריית אונו | [email protected]
פרויקט "מנטר מאמץ גן" בקריית אונו
עירית אונו לוקחת חלק ב"תכנית הלאומית לניטור פרפרים בישראל" מטעם אגודת חובבי הפרפרים, פרויקט המדע האזרחי הגדול בארץ, המכשיר מתנדבים לקחת חלק באיסוף ותיעוד מידע על מצב הפרפרים בישראל.
פרפרים מהווים סמן אקולוגי חשוב למצב הטבע זאת עקב רגישותם המיוחדת ותגובתם המהירה לשינויים בצמחייה ובתנאי הסביבה.
קהילת מנטרי הפרפרים של קרית אונו הפועלת בעיר כ 4 שנים, מונה כ- 30 מתנדבים חובבי טבע מכל הגילאים, הנפגשים אחת לחודש ומוכשרים לבצע תצפיות פרפרים ע"פ פרוטוקול קבוע באזור ביתם.
התצפיות נכנסות למאגר נתונים ארצי ומשמשות בהמשך לניתוח מצב הסביבה ברמה המקומית והארצית.
הם עוברים הדרכות, סיורים והרצאות ממיטב המומחים בארץ, בנושאי פרפרים, צמחיה, מדע אזרחי וזוכים להתקרב ולהכיר את הטבע העירוני הסובב אותם.
במסגרת פעילות הקהילה התקיים פרויקט מנטר גן, זו השנה השנייה ושילב פעילות של מתנדבים מקרב קהילת "מנטרי הפרפרים של קריית אונו", אשר הגיעו לגני ילדים בעיר והעבירו הדרכות ופעילויות הקשורות לעולמם הקסום של הפרפרים.
פרויקט "מנטר מאמץ גן" שנערך השנה כלל 9 מתנדבות אשר הגיעו ל 7 גני ילדים ברחבי העיר ו 2 גני ילדים בגני תקווה ולימדו, בין היתר,על סוגי הפרפרים בקריית אונו, גלגוליו של הפרפר, צמחיה מושכת פרפרים תוך שימוש במשחקים, שירים וסיפורים והעניקו לגנים ספרים ומשחקים הקשורים לעולמם של הפרפרים.
הפרויקט נחל הצלחה רבה וגרף מחמאות מאגף שפע ומאגף החינוך בעיריה ומהגננות וצוות הגנים.
תודות למתנדבות מקרב קהילת המנטרים: אילת מלול, רותי שפירא, אורה וייס, אורנה שנער, אורנה לפיד, פנינה מור, צביה האוז, אילנה יוסף וטלי יעקובי שוורץ,
תודות לאהרון ציקורל ואילת מלול מהמחלקה לאיכות הסביבה על התמיכה בפרויקט מנטרי הפרפרים בעיר ,לרחלי ליפשיץ מאגף החינוך, שפתחה בפנינו בחיוך את שערי גני הילדים ,ללאה בנימיני מאגודת חובבי הפרפרים בישראל ולטל מלוכנא, מהתכנית הלאומית לניטור הפרפרים בישראל, על התמיכה, הליווי המקצועי וחומרי ההדרכה למתנדבות.
להלן סרטון עם טעימה קצרה מהפרויקט.